Asi mi to nebude nikdo věřit, ale teprve dnes se mi podařilo najít první letošní hřiby smrkové. Na jednom místě jich bylo celkem šest, ale pak už další ani náhodou. Košík jsem doplnil hlavně růžovkami , klouzky a holubinkami.
První hříbka jsem fotil v protisvětle a stále to neumím Druhý byl v tak hlubokém pangejtu, že jsem ho holt nafotil jako hřib smrkový var. vysokohorský
Re: Včera odpolední procházka, 08.09.2023 07:41, MACEK, (O přírodě)
Mohlo by spadnou tak deset litrů vodičky a babí léto by bylo i o velkém množství houbových druhů.
Co dodat, ať o víkendových vycházkách se VÁM zadaří!!
Je to v kategorii "O fotografování", jestli jsem to nepochopil špatně.
Není to atlasovka, no. Starosklíčka takhle fotí a já je mám v oblibě.
Basset promine.
RÁNO V DUBINÁCH ZA ZELENKOU, 06.09.2023 21:01, MACEK, (O přírodě)
Při dnešní ranní vycházce Drahanskou vrchovinou potěšily tito dva krasavci
Hřib bronzový (Boletus aereus Bull.: Fr.[1] 1789) je velmi vzácná jedlá houba z čeledi hřibovitých. Patří mezi tzv. pravé hřiby, které byly mykologicky vymezeny do sekce Edules.
Re: V pohorách po horách, 06.09.2023 19:50, Pavla, (O přírodě)
A protože je známo, že ♫ turisti nemaj zbraně ♫, neměli jsme s sebou ani nožík, ani košík, i ten širák jsem odhodila v dál (snad šafránka červenožlutá)
Nějakou chvilku mi trvalo smířit se s tím, že hříbek musím nechat lesu. U hnědáčků to jakž takž šlo, ale u nálezu smrkáčků mě prsty svědily nenechavostí - hotový bobřík sebezapření, jehož splnění si nakonec přeci jen můžu odfajfknout.
Najít houbu je jedna věc, ale s láskou ji vytáhnout ze země, pomazlit se s ní, očistit a vložit do košíku - to je věc druhá. Tak snad někdy příště.
No ale tu NEJVĚTŠÍ RADOST mi u rybníčku pod borovicí udělal můj prvonález kotrče kadeřavého. Yabba Dabba Doo!!! Pár cvaků, hodit do woka a šlapalo se dál.
Já je ve větším množství viděl poprvé už před mnoha leta v Německu. Pak se mi po nějaké době objevily doslova za humny, kde ale vydržely jenom pár let. A od té doby utrum...
Včera v smrčinách a na kzákové louce, 05.09.2023 13:44, MACEK, (O přírodě)
Na louce kozáci březoví, topoloví a křemenáči osikoví, ti překvapily v množství. Ve smrčině hlavně na cestě a kolem cesty hřiby smrkové, hořčáci a převládají růžovky, šedivky. Taky se našel jeden kotrč kadeřavý. Mám pocit, že velká vlna růstu hřibů smrkových už letos nebude. Ocún spojuji s babím létem a pouštěním draků.
Nerostou, co dodat?, 05.09.2023 09:54, mh, (Houby)
Čtvrteční Tuchom v dešti nestála za report, dnes ráno Mcelsko, ale bída, neroste prakticky nic. Z hřibovitých jen sem tam hořčák, vzácně holubinka, šedivka. Mokro je, teplo bude, ale nevím, nevím... Jedna ranní nálada...