O houbách

Březovník obecný
Piptoporus betulinus (Bull.) P. Karst.

Založil: Roman Manak(m) | Zařazení: jedlé s výhradami | Rozšíření: velmi hojné | Upravit

Březovník obecný
Autor fotografie: Roman Manak

Období růstu: květen - říjen

Plodnice

Jde o chorošovitou houbu, která je přirostena k substrátu, nemá tudíž třeň, často však má třeňovitě zúženou část. Plodnice mívá i přes 20 cm v průměru, je hladká, bělavá, světle hnědá až narezle hnědá, někdy až šedavá. Pokožka u starších jedinců často rozpukává a v kouscích se odlupuje. Tvar plodnice je okrouhlý nebo ledvinovitého tvaru. Okraj bývá podvinutý, větší plodnice mívají okraj někdy zvlněný

Hymenofor

Rourky jsou do 1 cm dlouhé, většinou však kratší, mají bílou až našedlou barvu. Póry jsou drobné, 3 až 6 na jeden milimetr.

Dužnina

V mládí šťavnatá a měkká, bělavá až lehce nažloutlá, ve stáří korkovitě tvrdá s nakyslou chutí a vůní.

Mikroskopické znaky

póry jsou velmi drobné, 3-6 x 1. 5 - 2 μm, cylindrické až dlouze eliptické, bez ornamentiky.

Biotop

Vyskytuje se výhradně na břízách, zpočátku jako parazit, později jako saprofyt. Způsobuje červenou hnilobu dřeva.

Kdy roste

Od pozdního jara do podzimu, ale plodnice se dají najít během celého roku.

Význam

V mládí, kdy má měkkou dužninu je jedlý, i když ne příliš chutný, navíc v době, kdy bývá ostatních hub dostatek. Uvádí se, že má protirakovinové účinky.

Literatura a zdroje

[1] HAGARA L. , ANTONÍN V. , BAIER J. (2006): Velký atlas hub, Ottovo nakladatelství, Praha

[2] SEMERDŽIEVA M. , VESELSKÝ J. (1986), Academia, Praha

[3] HANSEN L. , KNUDSEN H. (1997): Nordic Macromycetes vol. 3, Nordsvamp - Copenhagen 1997


  • Plodnice


+ Přidat další fotografie

Komentáře

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času

Díky, 04.03.2012 16:01, Roman Manak(m)

Krakene, díky za přidání dalších fotek. I když tento druh znám velice dobře, zjistil jsem, že těch fotek moc nemám a z těch pěti se mi povedlo vybrat je dvě schopné

Re: Díky, 09.03.2012 09:52, Kraken(m)

Za málo. Ta tvoje plodnice se zvlněným okrajem je parádní, takovou jsem ještě neviděl. Jinak jsem měl březovník naložený ve slivovici a ve skleničce ho mám ještě trochu namletého. Chuť bych popsal spíš jako trpce svíravou než kyselou.

Re: Re: Díky, 09.03.2012 19:38, Roman Manak(m)

Ony ty větší plodnice mívají lehce zvlněný okraj, ale je pravda, že toto je extrém, který se nevídá moc často

S tou chutí je to těžké, každopádně já tam opravdu ty nakyslé tóny cítím. Jejich absence je možná tou slivovicí, která je přebije


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30