O houbách

Závojenka podtrnka
Entoloma clypeatum (Linné) Kummer.

Založil: fáfa(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: hojné | Upravit

Závojenka podtrnka
Autor fotografie: fáfa

Období růstu: březen - červen

Klobouk

mívají průměr 3-10 cm, max. 14 cm a jsou špinavě bělavé, šedobělavé, za mokra průsvitně skelně vodnaté. Za mlada jsou poněkud kuželovité, následně rozprostřené, zvlněné až laločnatě pokřivené. Ve středu často s nevýrazným hrbolem. Povrch bývá za sucha hladký a matný.

Hymenofor

Lupeny jsou poměrně široké, zoubkem připojené, od dužniny oddělitelné, barvy bělavé nebo našedlé, ve stáří růžové až růžově hnědavé.

Třeň

Mívá délku 10 - 20 cm a šířku 1 - 2 cm. Na bázi a pod kloboukem bývá trochu ztloustlý. Je bělavý - krémový, jemně vláknitý, plný, pevný, válcovitý, křehký.

Dužnina

je bílá, pod pokožkou klobouku je špinavě nahnědlá nebo našedlá. Má moučnou vůni, chuť taktéž moučná.

Mikroskopické znaky

Výtrusný prach růžový, výtrusy vejčito-kulovité, 5-6 hranné, barvy bledě růžové, velikosti 8-12, 5 x 7, 5-10 µm.

Biotop

pod ovocnými stromy, pod růžokvětými dřevinami s nimiž tvoří mykorrhizu. Vyrůstá buď jednotlivě nebo ve skupinách na zahradách, loukách, pastvinách a v sadech pod švestkami, hlohy, jabloněmi, meruňkami, trnkami.

Kdy roste

březen až červen

Možnost záměny

především za Vláknici načervenalou- Patouillardovou, která je jedovatá, dále pak za Závojenku olovovou, ale ta roste spíše na podzim a liší se u obou i biotop.

Další zajímavosti a postřehy

u mě na zahradě každoročně v dubnu vyrůstá pod meruňkou, na jedné lokalitě v Hostivaři v opuštěném starém sadu společně s Čirůvkou májovkou vyrůstaly pospolitě opravdu v houfném počtu.

Vědecká/lidová synonyma

Agaricus clypeatus L.
Agaricus fertilis Pers.
Entoloma clypeatum (L. : Fr. ) Kummer
Entoloma clypeatum (L. ex Hook. ) Kumm
Entoloma clypeatum f. pallidogriseum Noordel.
Rhodophyllus clypeatus (L. ) Quél.

= hloženka
= podtrnka
= sadovka
= sadovka štítovitá
= závojenka jarní
= závojenka lesní

Význam

je to dobrá jedlá houba, ale sběr pro kuchyňské účely vyžaduje značnou pozornost a zkušenost.

Literatura a zdroje

Velký atlas húb. Autor Pavol Škubla 2007 str. 175, 255.
Encyklopedie hub a lišejníků. Autor Vladimír Antonín 2006 str. 417.
Velký fotoatlas hub z jižních Čech. Autor Tomáš Papoušek 2004 str. 506, 784.
Houby. Autor Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier 1999 str. 203, 204, 207.
Encyklopedie hub. Autor Gerrit J. Keizer 1998 str. 217.
Houby. Autor Mirko Svrček 1996 str. 208.
Houby. Autor Helmut a Renata Grünertovi 1995 str. 60.
Co víme o houbách. Autor Jaroslav Klán 1989 str. 184, 198, 210.
Kapesní atlas hub 2. Autoři Antonín Příhoda, Ladislav Urban, Věra Ničová-Urbanová, Ladislav Urban ml. 1987 str. 180.


  • Klobouk

  • Další zajímavosti a postřehy


+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času

Pár upřesnění;-), 01.03.2012 16:55, Forrest Run(m)

Ona je podtrnka podle posledních informací spíš parazit než symbiont!
Podle mejch zkušeností roste nejvíc tam, kde rok před tím napadalo a shnilo na zemi větší kvantum ovoce-s jabkama i s hložinkama to platí stopro!
Předloni jich byly v pražských sadech kvanta, ve stejný době, co májofky, loni ani májofky, ani podtrnky!:-/
A dovolím si nesouhlasit s tím ,že na podtrnky je třeba dávat si majzla...určitá obezřetnost je možná dobrá při okrajích dubovejch lesů s vtroušeným hlohem-nicméně i tak jsem je nikdy s jejím hlavním "rodovým" dvojníken Závojenkou olovovou nenašel společně, v sadech je to úplně v lahodě, tam nic podobnýho, natož jedovatýho, neroste!

Re: Pár upřesnění;-), 03.03.2012 09:19, fáfa(m)

..trocha obezřetnosti neuškodí,já jí neznat tak to přeci neseberu že...

Re: Pár upřesnění;-), 05.03.2012 23:40, Kraken(m)

To, že jeden rok jich je plno a příští rok se třeba ani neukážou, je fakt. Mám stejnou zkušenost. Ještě přidám, že mě překvapily svou výtečnou chutí. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale kam se hrabou májovky!

Re: Re: Pár upřesnění;-), 07.03.2012 17:39, Forrest Run(m)

Máš recht, Kodliku, mě taky přijdou chutnější!
Třeba v držkofce nebo mykogulášku-balada!
A zvlášť vděčný jsou i na další zpracování-Coddy jich předloni hromadu zavařil-nedožily zimy, jak jsem jim dával přednost před dalšíma mykozavařeninama;-)
A pokud máte sušičku, tak si je určo nasušte-sice maj brutální sesychací poměr-víc jak 13:1(!), ale ten delikatesní a aromatickej výsledek-trošku sice přijdou o tu svoji moučně-zemitou vůni, ale o to víc začnou vonět do houbova až kořenitě-pižmova, poněkud to pripomíná sušenýho kotrče!


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30