Založil: Joska(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: velmi hojné | Upravit
Období růstu: červenec - listopad
Klobouk 30-120 mm, široce kuželovitý až kulovitý, pak vyklenutý a nakonec plochý, zdánlivě hladký, pod lupou velmi jemně šupinkatý, v mládí celý tmavý, olivově hnědý až černý, pak olivově žlutý, žlutý, žlutohnědý, na okraji až bělavý.
Lupeny krátce připojené až široce sbíhavé, bělavé, s červenavými skvrnami.
Třeň dlouhý a štíhlý, 50-200x5-15 mm, válcovitý až mírně vřetenovitý, na bázi ztenčený, nahoře bělavý, směrem k bázi červenavě hnědavý, na bázi často se žlutým nádechem, s výrazným blanitým bělavým vytrvávajícím prstenem, nesoucím na spodní straně žluté vločky.
Dužnina často nepříjemně páchne (Camembert).
Roste dost hojně na pařezech a kmenech dubů, habrů, buků a ovocných stromů (jabloní, meruněk, ořešáků), ale pouze v teplých oblastech.
Ostatní druhy václavek, např. smrková.
Všechny druhy václavek jsou za syrova nebo po nedostatečné tepelné úpravě jedovaté. Někteří lidé je nesnášejí ani po uvaření.
Hagara, Antonín, Baier - Velký atlas hub
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času