Založil: Patrik(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: občasné | Upravit
Klobouk 6 - 20 cm, vyklenutý, ve středu vmáčklý, ke kraji podvinutý, slizký, citronově žlutý. Lupeny poměrně husté, světle běložlutavé, po otlačení se objevují tmavé skvrny, po poranění roní krémově žluté mléko. Mléko je pálivě palčivé, bělavé, rychle oxidující. Třeň 3 - 8 x 2 - 4 cm, krátký, kuželovitý, vevnitř dutý, světle krémově nažloutlý, pokrytý tmavými ďubkatými skvrnami. Dužnina má ovocnou vůni a palčivou chuť.
Je to spíše nehojný druh vyrůstající od července do října v podhorských a horských lesích. V nižších oblastech se nevyskytuje. Vyrůstá na kyselých půdách, především ve smrčinách, ale najdeme ho i v jiných typech lesů.
- ryzec statný, L. repraesentaneus - klobouk pokrytý žlutou plstí, roste ve vyšších polohách vzácně pod vrbami a břízami
- ryzec citrónový, L. citriolens - bledší barvy, okraj klobouku s plstí
Agaricus intermedius Fr. , Observ. mycol. (Havniae) 1: 57 (1815)
Agaricus scrobiculatus Scop. , Fl. carniol. , Edn 2 (Wien) 2: 450 (no. 1551) (1772)
Galorrheus scrobiculatus (Scop. ) P. Kumm. , Führ. Pilzk. (Zerbst): 125 (1871)
Lactarius scrobiculatus var. montanus Methven, Mycologia 77(3): 478 (1985)
Lactarius scrobiculatus (Scop. ) Fr. , Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 334 (1838) [1836-1838] var. scrobiculatus
Lactarius scrobiculatus var. violascens Lindblad, Monogr. Lact. Suec. : 6 (1855)
Lactifluus scrobiculatus (Scop. ) Kuntze, Revis. gen. pl. (Leipzig) 2: 857 (1891)
Je nejedlý, ale např. na Ukrajině je po několikanásobném zkvašení podáván jako příloha k masitým jídlům či vodce.
Autor popisu: Patrik Mlčoch
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času