O houbách

Křemenáč borový
Leccinum vulpinum Watling 1961

Založil: houbomil-Klášterec(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: občasné | Upravit

Křemenáč borový
Autor fotografie: houbomil-Klášterec

Zařazeno v červeném seznamu hub ČR

Období růstu: červen - říjen

Klobouk

30-50mm široký, polokulovitý, potom až polštářovitý, barvy červenohnědé, hnědorezavé až oranžovohnědé. V mládí je klobouk olemován blankou, která přesahuje o 2-4mm přes okraj klobouku na třeň. Povrch je jemně plstnatý, později až šupinkatý.

Hymenofor

Rourky až 20mm dlouhé, okolo vrcholu třeně stlačené, bělavé, na řezu se barví slabě fialově nebo jemným modrým odstínem.
Póry: drobné, bledě krémové až bělavé, poté nepatrně okrové.
Výtrusy:12-15x3-4µm velké, hladké, vřetenovitě protáhlé.
Výtrusný prach:hnědý.

Třeň

70-160x12-35mm velký válcovitý, bělavý, pokrytý šupinkami, které jsou zprvu bělavé, potom načervenale hnědé, nakonec tmavohnědé až načernalé.

Dužnina

Bílá až bělavá, na řezu v klobouku barvu nemění nebo jemně růžoví, ve vrcholu třeně někdy nabíhá do vínově růžových odstínů, místy jemně šedne nebo modrá, ale nikdy netmavne do šedočerna, v bázi třeně se zbarvuje do modrozelena.
Chuť je mírná, vůně nenápadná.

Biotop

Pravděpodobně roste velmi vzácně jednotlivě nebo ve skupinách ve vyšších nadmořských výškách v borových lesích, kde tvoří mykorhizu s borovicí lesní (Pinus sylvetris).

Možnost záměny

Dá se zaměnit za Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum). Liší se od něj mykorhizou s borovicemi a hlavně tím, že jeho dužnina na řezu nanejvýš trochu šedne, netmavne tedy do šedočerna až černa!



+ Přidat další fotografie

Komentáře

Příspěvky do diskuse mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud ještě nemáte vytvořený účet zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času