O houbách

Ostropórka topolová
Oxyporus populinus (Schumach.) Donk

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: občasné | Upravit

Ostropórka topolová
Autor fotografie: chorcheee

Období růstu: leden - prosinec

Plodnice

Kloboukaté (vzácně rozlité) jednoleté i víceleté plodnice mají konzolovitý až římsovitý tvar, často rostou hustě nad sebou. Starší bývají charakteristicky porůstány mechorosty (v Ottově encyklopedie se píše zelenými řasami, ale to není charakteristický znak pro ostropórku topolovou - zelené řasy porůstají řadu chorošů, např. outkovku hrbatou). Rourky bělostné, velmi husté - 4 až 7 pórů na mm - u víceletých plodnic vícevrstevné. Dužina je tuhá, korkovitá krémová až žlutohnědá, bez výrazného zápachu a chuti.

Biotop

Roste na živém i mrtvém dřevu javorů, jírovců, topolů a dalších druhů s vysokým obsahem živin a bází ve dřevě. Nález na mých fotografií je z kulturní jabloně.

Možnost záměny

"Mechaté římsy" jsou poměrně charakteristické, obtížně zaměnitelné za jiné druhy. Rozlité plodnice jsou naopak těžko určitelné; mohou být např. k nerozeznání od ostropórky rozlité (Oxyporus obducens).

Význam

Přestože tohoto choroše často neznají ani poměrně pokročilí zájemci o houby, pro fytopatology jde o významý ranový parazit dřevin, zejména javorů, který způsobuje bílou hnilobu.

Literatura a zdroje

http://www.mykologie.net/index.php/houby/podle-morfologie/chorose/item/453-oxyporus-populinus

http://www.mykologie.net/index.php/houby/podle-morfologie/chorose/item/78-oxyporus-obducens

Hagara L, Antonín V. 2014. Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha.



+ Přidat další fotografie

Komentáře

Příspěvky do diskuse mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud ještě nemáte vytvořený účet zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času