O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

hlenky, 26.06.2018 21:14, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobrý večer,

Na Jaroslavickém vrchu jsem minulý týden našel krásné, velké vlčí mléko žlutohnědé (Lycogala flavofuscum). Ještě jsem nemikroskopoval, ale podle povrchu peridie bych se divil, kdyby to nebylo ono.

Ale hlavně mám (už zase ) nutkání, se vás, jež stále dáváte "seriozní příspěvky" na nahouby (vlk, Pavla...), zeptat, zda nemáte pocit marnosti? Vždyť tam přeci už roky patří pí*oviny, sprosťárny a osobní útoky. Proč ne, také se tam chodím občas pobavit . Takových míst je na netu spousta, vymýtit to jistě nejde. Ale dávat tam něco s osvětovým úmyslem, to bych se cítil jako pitomec...

Re: hlenky, 26.06.2018 22:04, Zdeno(m), (O přírodě)

Úhel pohledu máme každý jiný. Já si naopak vážím každého, kdo vzdor chronickému selhávání řízení chodu těch stránek udržuje ohýnek nebo alespoń žhavý popel. Mnohé příspěvky na "nahoubách" těch, kteří nepublikuji z různých důvodů zde, by tady byly velmi přínosné a konkurenceschopné. A to noblesní přehlížení nevhodného a trapného obsahu má své kouzlo, připomínající nezávislost světelných paprsků. Pocit pitomosti je velmi subjektivní a nepřenositelný. Držím palce a byť už tam vstupuji méně, nemám pocit marnosti. Víra, že jednou ten temný tunel skončí, je u přispivatelů zřejmá a povzbudivá...

Re: Re: hlenky, 26.06.2018 22:07, chorcheee(m), (O přírodě)

Zdeno, díky za názor!

Re: Re: Re: hlenky, 26.06.2018 22:16, Zdeno(m), (O přírodě)

Re: hlenky, 26.06.2018 21:14, chorcheee(m), (O přírodě)

A od Dalekých Popelic (čarokrásné místo ve Slepičích horách) jsem si o víkendu přinesl jemné bělavé plasmodium na bokoplodém mechu. V Petriho misce mi z něj za necelé dva dny vyrostlo toto. Nejspíše rod Physarum. No jo, ale víc nevím - nikam to přesně nesedí. Ale což, brouzdáním po fotografiích na netu a čtením hlenkařských článků a kapitol v knihách, se jednak trošku zabavím a druhak si zvýším celkové povědomí o těchto fascinujících mikroorganismech. No ni?

Zde 4x zvětšujícím objektivem v odraženém světle.

Re: hlenky, 26.06.2018 21:14, chorcheee(m), (O přírodě)

Zde 10 x zvětšujícím objektivem v odraž...

Re: hlenky, 26.06.2018 21:14, chorcheee(m), (O přírodě)

No a tady výtrusy a kapilicium 100x imerzí. Samozřejmě již v procházejícím světle. Výtrusy mají průměr 7,4 - 8,1 µm (95% mezikvantilové rozpětí). V hlenkařské skupině jsem k nálezu napsal i toto:

" Capilitial lime granules, as I tryed to documents, seem to be scanty and irregular. But I am unable to distinguish between peridial and capilitial lime from photos, as I realized. P. cinereum sems to be good hint. On the other hand, spores are too small (P. cinereum should have spores 9-11 µm). Also lime nodes should be abundant and angular. Macro appaerence and capilitium me resemble P. confertum but again – spores should be 10-13 µm. I found also another similar species for me (P. daamsii, P. mutabile...) but I am not convinced to any of them. I felt again as difficult may be ID of particular sample of large and difficult genus (e.g. Physarum). When reading B. Ing: "The Myxomycetes of Britain and Ireland" one may have feeling that there is distinct battery of traits to distinguish all taxons (because of one-author view). When comparing plenty of sources and photography worldwide, ambiguity will come, of course. On the other hand, seeking in sources, one is definitelly improving in „general myxo insight“ .
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kdopak mi tu přidal ten houf otazníků? .

Re: Re: hlenky, 26.06.2018 21:36, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak a kdo mi opraví angličtinu? Už jsem tam našel několik chyb .

Re: Re: Re: hlenky, 26.06.2018 22:20, Zdeno(m), (O přírodě)

Škoda, že dcerka, takto Ph.D. přes angličtinu, není aktuálně k dispozici, měl bys to se zárukou...

Re: Re: hlenky, 26.06.2018 23:16, Tori(m), (O přírodě)

No zajímavý, ten závěr by se docela dobře hodil i na určování kosmatek. Zvlášť, když se začne srovnávat na západě preferovaná (Schumacher, Matočec, Jeannerot), starší francouzská (Le Gal) a východní (Kullman, Bogacheva) literatura, o matoucích vsuvkách (Medardi a jednotlivá chybná určení jiných autorů) nemluvě. :-)

To "tryed" asi nejvíc tluče do očí, jinak překlepy a čechismy neřeším, sama jich určitě dělám kopec. IMHO nadbytečná čárka za "seeking in sources". S vazbou "to be convinced to sth." jsem se ještě nesetkala - je to totéž jako: "I don't feel any of them really fits [the collection]"? --- edit: vlastně se dá použít "convince" s vedlejší větou, "...but I'm not convinced this belongs to any of them."

Re: Re: Re: hlenky, 27.06.2018 14:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky, Tori!

Re: Re: Re: Re: hlenky, 27.06.2018 17:50, Zdeno(m), (O přírodě)

Jediné, na co jsem stačil, bylo to tried...

Re: Re: hlenky, 27.06.2018 20:15, vlk(m), (O přírodě)

...víš co Sašo...???...

Re: Re: Re: hlenky, 27.06.2018 20:29, chorcheee(m), (O přírodě)

Mám jít do prdele, že vlku .


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30