O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Olda Jindřich, 02.10.2017 23:22, chorcheee(m), (Houby)

Dobrý večer,

Právě jsem shlédl Oldu Jindřicha (amatérský mykolog a kuchař) ve Všechnopárty.

odkaz

Přišel mi fenomenální. Přesto a právě proto mám pocit, že se Karel Šíp do rozhovoru "sral" více, než bylo třeba. Že nenechal hosta rozvinout. K. Šípa mám rád a považuji ho za velmi bezprostředního a schopného moderátora. Dokazují to i ocenění, které za svou práci získal. Přesto mi poslední dobou přijde, že tlačí na pilu více, než by bylo třeba. Nabízí se srovnání s jeho konkurencí - Janem Krausem. Ten má také své kouzlo a sílu, ovšem je zakomplexovaný, jak nepřímo sám přiznává. Díky tomu rozumí lůzrům, ví jak na ně a dokáže "senzitivního hosta", nechat cyklit třeba celý rozhovor v jedné blbosti, pokud se ten dotyčný nechá (biomasu asi pamatujem, že?). Před 3 lety si Kraus též pozval významného vědce, Jana Borovičku, zde:

odkaz .

Přestože je to velmi chytrý a schopný člověk, přišel mi v rozhovoru vyloženě nudný. V takovéto situaci je logické, že se bude moderátor snažit, aby zvýšil sledovanost. Kraus se navíc snaží udělat z hosta blbce. To se mu u Borovičky asi, bohužel, celkem podařilo. To jak ukončil předčasně rozhovor mi přijde fakt prasárna. No podívejte se a posuďte sami. Ale proč - když se zase vrátím k Oldovi - Karel Šíp nenechá hosta, který je sám velmi trefný a vtipný povídat, tomu nerozumím. Sdílíte můj pohled na věc?

Na druhou stranu se mi líbí, že rozhovor vyvrátil (ne)jednu fámu. Třeba, že plži a červíci nežerou jedovaté houby. Zajímalo by mě, zda na to Šíp narazil ze své neznalosti nebo proto, že chtěl páchat osvětu .

Dobrou noc.

[Kuřátka mi můžete určit. Předem díky. Mikro nemám, ale Olda Jindřich, pokud sem nakoukne - jak prý takhle občas nakukuje - bude mít asi tip i tak ].

Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 00:15, Dano, (Houby)

Neměl jsem čas to vidět v televizi, ale díky tvému odkazu jsem to napravil.
Více komentovat mi nepřisluší, tvůj komentář byl vyčerpavající.

Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 15:46, chorcheee(m), (Houby)

Díky.

Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 17:19, alesjirsa(m), (Houby)

Tip možná bude mít, ale hádám, že by Ti k tomu asi řekl, že to bez mikroskopu nepůjde.

Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 18:06, basset(m), (Houby)

Hezké (konečně neskládané) foto

Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 19:48, Patrik(m), (Houby)

Nevím, co máš proti skládané fotografii - je to pokrok digitální éry, někdy díky tomu lze dosáhnout daleko větší hloubky ostrosti, než jsem s mou technikou schopen...

Re: Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 20:16, basset(m), (Houby)

Patriku, já proti skládané fotografii nic nemám. Ovšem. Nemělo to být samoúčelné na každé fotce.

Re: Re: Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 21:11, Patrik(m), (Houby)

Pravda...

Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 19:50, chorcheee(m), (Houby)

Nene, také je skládané. Ale to, že to není poznat asi znamená, že už to dělám citlivě .

Re: Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 20:13, basset(m), (Houby)

tak

Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 19:59, Patrik(m), (Houby)

No, rozhodně musím souhlasit, jistě, kdyby mu dal více času a neskákal mu pořád schválně do řeči , tak by šel do problematiky hlouběji a možná by i trochu vysvětlil i oblast jeho zájmu, což, jak už jsem psal níže, mě prostě štvalo nejvíc, že se k ní nedostal. Rozhovor s Borovičkou mi však nudný naopak vůbec nepřišel, tady lze totiž vidět ten sociální kontrast - jak k dané problematice přistupuje amatér a vědec a jak na tyto dva aspekty pohlíží nevědecká společnost.

Co se však popularizace vědy obecně týká, podle mě v tomto ohledu nejvíce vede pořad HydePark civilizace, kde se sice ještě žádný mykolog nedostal, ale to neznamená, že se tam ani žádný nedostane. V tomto pořadu se totiž nesnaží moderátor nikoho parodizovat ani "zvyšovat" sledovanost naprostými výstředními vtipy, ale snaží se populárním způsobem vnést i lajka do dané problematiky. Viz např. nedávný díl s 3cí neurochirurgů.

Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 20:15, vevanek, (Houby)

HydePark civilizace je výborný, zajímavý, vzdělávací pořad, ať se týká jakékoliv oboru. Ale nemůžeš ho srovnávat se zábavným pořadem Šípa. Tam se chodí lidé pobavit a i pozvaní vědci v něm dokazují, že nejsou suchaři zažraní jen do svého oboru, ale že umí lidi i pobavit.

Re: Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 20:32, chorcheee(m), (Houby)

No vida, jak se nám tu rozvinula diskuse.

Tak asi všeho s mírou, že? A to jak u skládání fotografií, tak i při vedením rozhovorů s odborníky .

Jen doplním Patrika, že skládáním lze nejen zvýšit hloubku ostrosti. To je poměrně známé. Z-stackingem lze ale i lépe oddělit pozadí, takže to může být nejen nástroj technický, ale také "umělecký"

Re: Re: Re: Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 20:49, basset(m), (Houby)

Ale kuš. Vědci přeci nedělají umělecká fota

Re: Re: Olda Jindřich, 04.10.2017 09:06, Hanýžka(m), (Houby)

Olda se Šípem se mi líbili, srovnávat zábavní pořad s Hyde park civilizace je podle mě úplně nesmyslné. Ale je pravda, že to u Šípa nebyla jen legrace, díky varování Oldy přišlo k nám do poradny pár lidí a zachránili si žaludky, předtím by houby klidně snědli.

Re: Re: Olda Jindřich, 04.10.2017 21:49, Zdeno(m), (Houby)

Líbí se mi, Patriku, Tvoje pohledy na různé věci...Snad jsme Ti v předchozích letech poskytli jistý servis, který plnil úlohu korekce Tvých nepřesností, ba mnohdy faux paux vůči třeba mateřštině...Tož, copá je ten lajk?

Re: Olda Jindřich, 03.10.2017 20:36, vlk(m), (Houby)

...chorcheee a cos čekal...doporučuji : Všechnopárty: Jitka Němcová...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30