O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:19, alesjirsa(m), (Houby)

Začnu outkovkou pestrou (Trametes versicolor). Vpravo dole je nějaká zajímavá žlutá drobotina, té jsem si samozřejmě všiml až doma na fotce, snad se tam někdy v blízké době vrátím ji prozkoumat ...

Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:19, alesjirsa(m), (Houby)

K vidění byly čechratky černohuňaté (Tapinella atrotomentosa).

Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:19, alesjirsa(m), (Houby)

Poprvé jsem fotil rez fialovou na ostružiníku, Phragmidium violaceum.

Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:19, alesjirsa(m), (Houby)

Pro mě nejzajímavějším nálezem tohoto dne, poněvadž začínám nahlížet do kornatcovitých hub, byl na pařezu smrku ostnáček dvoubarvý (Resinicium bicolor), o kterém už dlouho vím, ale přestože je to běžný druh, dosud jsem ho pořádně nezkoumal. Mikroskopicky se pozná přítomností dvou typů cystid: kyjovitých halocystid a cystid s nápadnou hvězdicovitou inkrustací na apexu (asterocystid). Myslel jsem si, že jenom nahlédnu pod mikroskop a hned tam uvidím oba druhy cystid v hojném počtu, ale nějakou dobu mi trvalo, než jsem je objevil, a potřeboval jsem k tomu objektiv 40krát zvětšující.

Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:38, chorcheee(m), (Houby)

A víš, co je to zelené? Právě díky "tomu" jej začínáme s kolegou zkoumat. Můžu se zeptat, kde to bylo, zda ho tam bylo hodně a zda bys nám případně nějaké nebyl ochoten sebrat (nebo nasměrovat nás na lokalitu)? Předem díky!

Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:48, alesjirsa(m), (Houby)

Nejsem si jistý, co myslíš - jestli tu játrovku, nebo to zelené pod tou plodnicí. Posílám originální fotografii. Jinak je to v Katovicích (okres Strakonice). Pokud budeš chtít, můžu tam zajít zítra (aspoň se rovnou podívám i na to žluté u outkovky pestré ), v pátek jedu na Křivoklátsko a vrátím se až v neděli. Nevím, co u povlaků znamená slovo "hodně", ale našel jsem ho dneska rovnou na dvou pařezech.

Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 23:07, chorcheee(m), (Houby)

Nene, myslím ty zelené řasy v plodnici. Žijí pravděpodobně s R. bicolor částečně v symbióze a je to tak jakýsi mezistupeň lišejníků. Lidé to pozorovali už dávno a odtud pochází zřejmě i jméno "dvoubarvý". Metabolicky to však zřejmě nikdo nezkoumal.

To bys byl hodný nebo kdybys mi podle mapy/GPS byl schopen co nejpřesněji napsat souřadnice, abych to našel, rád bych se tam také zajel podívat (když budeš chtít a moci, budu rád, když mne doprovodíš).

Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:19, alesjirsa(m), (Houby)

Rozloučím se mikrosnímkem výtrusů rzi Phragmidium violaceum. Vskutku jedny z nejzajímavějších výtrusů, které jsem zatím poznal - ani se mi celé nevešly do záběru. Jinak ty černé skvrny na fotce té rzi jsou právě tyto výtrusy seskupené u sebe.

Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:59, chorcheee(m), (Houby)

To jsou tedy macci. Jen doplním, že to jsou teliospory, jak jsem si právě našel . Tato rez dělá také aeiciospory (25 - 30 µm, téměř kulovité) a urediospory (podobně velké, elipsoidní, se silnější stěnou). No a ješte nenápadné nepohlavní piknidy. Právě teliospory jsou obří, až 0,1 mm dlouhé a 4-5 buněčné (tady to na fotografii je vidět, ale musí se člověk pořádně zadívat, nebo si ji stáhnout a zesvětlit ).

No ty rzi jsou teda monstra. To snad ani nejsou houby .

Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 23:10, alesjirsa(m), (Houby)

Díky za doplňující informace. Ty aeciospory a uredospory by měly být zase ty oranžové skvrny na listech. Neodvážil jsem se napsat teliospory, protože jsem se domníval, že teliospory jsou obvykle dvoubuněčné, zde právě mají 3 nebo 4 přehrádky. Jinak u těch výtrusů jsem opravdu naměřil cca 70-100 x 30 µm.

Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 27.07.2017 15:27, P.T.(m), (Houby)

Rod Phragmidium je právě typický vícebuněčnými teliosporami. Na ostružiníku mám zafixovaný druh Phragmidium rubi-idaei. Jak se liší od P. violaceum nebo jsou to synonyma? Díky.

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 27.07.2017 16:13, alesjirsa(m), (Houby)

Já si nejsem jistý, ale prohlížeje si fotky těchto druhů na internetu, řekl bych, že Phragmidium violaceum tvoří na svrchní straně listů nápadné nachové skvrny (jako tomu bylo u tohoto nálezu), zatímco Phragmidium rubi-idaei tam má takové oranžové puchýřky a ty teliospory zřejmě jsou pěti- až devítibuněčné, zatímco u Ph. violaceum jsou čtyř- nebo pětibuněčné. Nikde jsem tuto informaci ale nevyčetl, došel jsem k ní jenom porovnáváním obrázků k těmto dvěma druhům v prohlížeči ...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30