O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 21:15, Tori(m), (Houby)

Tak slíbené řešení (byť jen částečné): jsou tam tři druhy.
Rudé plodnice patří žlutěnce, kterou se mi zatím nepodařilo určit (rod Cheilymenia, asi sekce Pseudoscutellinieae, ale z tamějších druhů na ni nic nesedí). Podle barvy jsem nejdřív myslela na kosmatku, ale výtrusy bez tukových kapek ji vylučují.

Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 21:15, Tori(m), (Houby)

Pak je tam docela běžný druh, žlutěnka křížochlupá (Cheilymenia crucipila), ploché živě červené plodničky.

Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 21:15, Tori(m), (Houby)

O kousek dál byla poloviční velikosti a světlejší:

Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 21:15, Tori(m), (Houby)

A třetí druh, oranžové plodničky s trochu zvednutým okrajem, jsou mistička asi spáleništní (Melastiza cf. carbonicola). Zatím není úplně zralá, ale nejspíš to bude ona, i podle tenčích chlupů. Opět druh relativně hojný, většinou ji nacházím na okrajích lesních cest anebo složištích dřeva. Zdá se mi hojnější než více známá mistička oranžová (Melastiza cornubiensis, syn. M. chateri, M. miniata).

Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 21:15, Tori(m), (Houby)

Žlutěnka křížochlupá se držela většinou trochu stranou, ale mistička s tou rudou žlutěnkou si vesele rostly pomíchaně.

Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 21:15, Tori(m), (Houby)

Pokud máte foťák s dostatečným zvětšením, dá se i v terénu jakž takž rozlišit rod podle chlupů, resp. okraje plodnic.
První zleva je mistička, okraj vypadá nahnědlý, chlupy buď nejsou vidět vůbec, anebo jsou "učesané" do černých proužků. Vždycky přilehlé k povrchu plodnice, okraj nepřečnívají.
Uprostřed je žlutěnka, chlupy žlutavé až světle hnědé, odstávající, můžou přečnívat okraj, plodnice můžou být i žluté (třeba u C. vitellina).
Napravo je ta rudá žlutěnka s řídkými tmavými chlupy. Úplně stejně vypadají i některé z krátkochlupých terestrických kosmatek (třeba bradavčitovýtrusá).

Re: Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 22:30, tomaj, (Houby)

Tori díky za osvětu.Vidím,že u těchto houbiček nemůžeš vyslovovat domněnky.Vše musíš mít důkladně prověřeno.

Re: Re: Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 22.06.2017 22:57, Tori(m), (Houby)

Tož snažím se, aby pokud bude ty položky někdo po mě revidovat, abych nevyráběla smíšené sběry (několik druhů pod jedním jménem). Prozatím se třeba domnívám, že blízce příbuzné druhy nerostou promíchaně (třeba mističky se síťovanou ornamentikou výtrusů), ale vzdáleněji příbuzné druhy jsem už viděla pomíchané (kosmatky a žlutěnky, nebo mističky a mísenky). Ale pokaždé, když něco z téhle skupiny najdu, očekávám, že to zas bude jinak a že třeba porostou mističky oranžová+spáleništní mezi sebou, makroskopicky nerozlišitelné.

Re: Re: Re: Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 23.06.2017 09:10, Hanýžka(m), (Houby)

Tak to je opravdu moc zajímavé. Takto rudou žlutěnku jsem neviděla (nebo viděla a neurčila). Jaké mají rudé štítovky výtrusy, jen elipsoidní? Díky.

Re: Re: Re: Re: Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 23.06.2017 09:35, Tori(m), (Houby)

Myslelas rudé žlutěnky nebo kosmatky? Žlutěnka by takhle tmavá mohla být asi např. C. rubra var. rubra, ale na tu tady nesedí mikroznaky. A kosmatky jsou dost variabilní, třeba k. Cejpovu jsem viděla od odstínu "meruňkový džem" přes jasně červenou po růžovofialovou (jako Parascutellinia). Když se kouknu sem: http://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-rod?typ=latin&pismeno=S&rod=Scutellinia , tak u všech druhů s tmavočervenými plodnicemi jsou i světlejší nálezy. Závisí to nejspíš na okolním prostředí, vlhkosti, osvitu,... Jedině S. setosa se konstantně liší světlou barvou, je spíš žlutohnědá a jen slabě do oranžova. Což by mohlo znamenat, že obsahuje jiné karotenoidy a možná je tedy s ostatními jen vzdáleně příbuzná. Ale DNA na ně zatím ve větším měřítku nikdo nedělal, takže...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 23.06.2017 11:51, Hanýžka(m), (Houby)

Myslela jsem, jestli může být nějaká červeně zbarvená žlutěnka nebo jiný rod podobný kosmatce včetně tmavých chlupů, která má výtrusy jiné než elipsoidní, přesněji téměř kulovité. Díky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 23.06.2017 17:15, Patrik(m), (Houby)

Zajímavé, myslel jsem, že tam byli jen dva druhy
Jak to jinak celkově vypadá v Hrubém Jeseníku z hlediska početnosti fruktifikujících askomykot a basidiomykot? Letos bych chtěl totiž hlavně najít nějaké ty terestrické diskomycety, herbitrofů už mám tolik, že nevím, kam s nimi ...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžové potvory z Jeseníků, 17.02.2018 22:42, Tori(m), (Houby)

Nakonec ta rudá neurčená potvora byla taky kosmatka, S. torrentis. Holt některá určení trvají trochu déle, když člověk ten druh vidí poprvé.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30