O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ohňovec Hartigův, 19.03.2017 21:07, chorcheee(m), (Houby)

Dobrý večer,

reaguji na Basseta, který si opakovaně postesknul, že jen kibicuji a žádné fotky "nevšedních hub" nedávám. No já žádné moc nemám...

Ale tak vložím alespoň ohňovec Hartigův (Phellinus hartigii), ač to není superšpek, s popisem, který jsem před časem dával do Atlasu. Docela mne překvapilo, že tam tento druh jedlí ještě nebyl.

Re: Ohňovec Hartigův, 19.03.2017 21:07, chorcheee(m), (Houby)

Plodnice
Víceleté plodnice tvoří ponejprv polštářovité povlaky, později jsou konzolovité až kopytovité, 50 - 250 mm široké, na svrchní straně kornaté až sametové, hnědé až rezavohnědé, často porostlé řasami.

Hymenofor
Póry drobné (4 - 6 na mm), rezavé či šedohnědé.

Třeň
Chybí.

Re: Ohňovec Hartigův, 19.03.2017 21:07, chorcheee(m), (Houby)

Dužnina
Velmi tuhá, dřevnatá, pásovaně žlutohnědá.

Biotop
Roste paraziticky na živých jedlích (vzácně smrcích), kde může vytrvávat i 20 let. Později pokračuje v saprotrofním růstu na stejných stojících nebo ležících kmenech. Vyskytuje se roztroušeně, však v oblastech s dostatkem věkovitých jedlí není vzácný. Najdeme jej od pahorkatin až do hor.

Re: Ohňovec Hartigův, 19.03.2017 21:07, chorcheee(m), (Houby)

Možnost záměny
Připomíná více druhů ohňovců. Díky hostiteli je však obtížně zaměnitelný. V mladším stádiu může být zaměněn za víceméně rozlité druhy: ohňovec smrkový (Phellinus chrysoloma) , ohňovec ohraničený (Phellinus nigrolimitatus) nebo ohňovec izabelový (Phellinus vitticola). Na jedlích roste také velmi vzácný rozlitý ohňovec Pouzarův (Phellinidium pouzari), u nás jen v pralesech Boubín, Žofín, Mionší a Salajka.

Literatura a zdroje

Hagara L, Antonín V. 2014. Ottova encyklopedie hub. Ottovo nakladatelství, Praha.
http://ohoubach. blogspot.cz/2010/12/phellinus-hartigii.html
http://www.houbareni.cz/houba.php?id=231
http://www.mykologie.net/index.php/houby/item/151-phellinus_hartigii

Byli byste ochotni s takovýmto popisem souhlasit? Vůbec mi přijde škoda, že si do Atlasu můžu napsat co chci a všem je to šumafuk. Jen Patrik mi občas napsal něco nediplomaticky nelichotivého, ale s odstupem času musím uznat, že měl většinou pravdu (i když také jsem ho nejednou uhádal a musel vzít zpátečku ).

Re: Re: Ohňovec Hartigův, 19.03.2017 22:04, tomaj, (Houby)

Myslím si,že je popis vyčerpávající a v atlasu by takto měl každopádně být.Je tam řada hub,které nemají popis žádný.Za svou osobu bych ještě uvítal,pokud by ten kdo ne zcela běžné houby zařadil,popsal,popř.je zde presentuje,uvedl jejich nezaměnitelné makro i jiné znaky,pokud je mají.

Re: Ohňovec Hartigův, 19.03.2017 21:07, chorcheee(m), (Houby)

No a rozloučím se (jak se tu tento obrat používá) bradavkatkou javorovou (Eutypa maura).

Re: Ohňovec Hartigův, 19.03.2017 21:07, chorcheee(m), (Houby)

A ještě na řezu. Buona notte e sogni d´oro!


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30