Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 21.11.2018 21:49, chorcheee(m), (Houby)
"Zejména počet rozeznávaných vůní je impozantní (počet podrobně zpracovaných druhů hub):
Acetilenico - acetylenová (2), Agliaceo - česneková (8), Agrumato - citrusová (8), Ammoniacale - nitrózní (5), Aniseo - anýzová (14), Arachidaceo - arašídová (3), Bituminaceo - dehtová (2), boschivo – „houbová“ (5), Butirraceo - máselná (5), Caseoso - sýrová (5), Cimicino - štěničná (3), Cinarico - artyčoková (5), Cipriato - cukrovinková (3), Clorato - chlorová (7), Coccoino - kokosová (5), Cocomerino – okurková (2), Cumarinico - kumarinová (14), Empireumatico – po spálené rohovině (5), Equino – jalovcová/dymnivková (9), Erbaceo - květinová (2), Farinaceo - moučná (60!), Farmaceutico – po desinfekci/chloroformu (14), Fecale – „hovnová“ (16), Fenolico - fenolická (8), Formico – po kyselině mravenčí (2), Fragolato – jahodová (5), Frumentaceo - ? (5), Fruttato - ovocná (8), Gommato - pryžová (8), Iacintino - hyacintová (2), Ligneo - dřevní (5), Liscivico – mýdlová/karamelová (9), Mandorlato - mandlová (9), Mentolato - mentolová (5), Mielato - medová (22), Moscato - muškátová (5), Muffito - zatuchlá (8), Musaceo - banánová (5), Nocciolato - lískovooříšková (4), Nocino – po vlašských ořeších (2), Pelargoneo - pelergoniová (18), Persicino – broskvová/meruňková (8), Piretico – po zhaslé svíčce (2), Pirino – jablečná/hrušková (11), Prunato – švestková (9), Putrido - hnilobná (12), Rafanoide - ředkvová (20), Rancidioso – žluklá/vosková (7), Resinaceo - pryskyřičná (2), Reubarbarino - rebarborová (9), Russocoriaceo - ? (13), Salmastro - přímořská (14), Saponaceo - mýdlová (2), Solanaceo – po rajčatové nati (2), Spermatico – spermatická (9), Speciato - kořenitá (8), Tabagino - tabáková (2), Tartufato - lanýžová (2), Teobromato – kakaová (5), Terroso - zemní (18), Urinaceo - močová (5), Violaceoiridato - violková (5), Omega - komplexní (7)
Acerrimo - palčivá (17), Acre - ostrá (8), Acre-amaro - hořkopalčivá (5), Amaro - hořká (20), Astringente - svíravá (5), Mite - mírná (2)."