O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

Gli odori e i sapori dei funghi, 21.11.2018 21:49, chorcheee(m), (Houby)

Dobrý večer,

tak mi před asi týdnem dorazila nová italská kniha. Přestože jsem z ní ještě skoro nic nepřečetl (vono mi to v té italštině jde jako psovi pastva ), už jsem na ni napsal recenzi. Koukám, že jsem čímdál voprsklejší . Ale než ji někam pošlu, budu ještě vylepšovat a doplňovat. Tady v této podobě je to jen zcela protekčně pro vás:

"Nová kniha autora Riccardo Mazza je výjimečným dílem. Autor na 381 stranách formátu ca A4 pojednává o vůních a (mnohem méně) o chutích hub – významných smyslových charakteristikách, které jsou však jen málo probádané a zpracované. Celobarevný tisk na kvalitním křídovém papíře je doplněn 760 velmi kvalitními, někdy poněkud přesaturovanými, fotografiemi 38 autorů. Kresby (236) – kde fotografie nebyly k dispozici - jsou taktéž zdařilé a vytvořil je sám autor. Nejprve uvedu členění knihy, později pár kritických postřehů.
Kniha začíná obrázkovým slovníčkem „Glossario visuale“ (12 stran, jedna strana mikro znaků spor), který na konkrétních druzích ukazuje množství znaků a pojmů, které jsou v knize použity. Ke všem jsou připojeny anglické ekvivalenty. Následuje text základů fyziologie čichu a chuti, klasifikace chutí a vůní a jak houby správně „očichávat“ a ochutnávat (32 stran). Nejrozsáhlejší kapitola (208 stran) je ve skutečnosti (poněkud skrytě) tvořena dvěmi nepropojenými částmi. Obě katalogizují druhy hub podle buď vůní a nebo chutí, nikoli však současně."

Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 21.11.2018 21:49, chorcheee(m), (Houby)

"Zejména počet rozeznávaných vůní je impozantní (počet podrobně zpracovaných druhů hub):
Acetilenico - acetylenová (2), Agliaceo - česneková (8), Agrumato - citrusová (8), Ammoniacale - nitrózní (5), Aniseo - anýzová (14), Arachidaceo - arašídová (3), Bituminaceo - dehtová (2), boschivo – „houbová“ (5), Butirraceo - máselná (5), Caseoso - sýrová (5), Cimicino - štěničná (3), Cinarico - artyčoková (5), Cipriato - cukrovinková (3), Clorato - chlorová (7), Coccoino - kokosová (5), Cocomerino – okurková (2), Cumarinico - kumarinová (14), Empireumatico – po spálené rohovině (5), Equino – jalovcová/dymnivková (9), Erbaceo - květinová (2), Farinaceo - moučná (60!), Farmaceutico – po desinfekci/chloroformu (14), Fecale – „hovnová“ (16), Fenolico - fenolická (8), Formico – po kyselině mravenčí (2), Fragolato – jahodová (5), Frumentaceo - ? (5), Fruttato - ovocná (8), Gommato - pryžová (8), Iacintino - hyacintová (2), Ligneo - dřevní (5), Liscivico – mýdlová/karamelová (9), Mandorlato - mandlová (9), Mentolato - mentolová (5), Mielato - medová (22), Moscato - muškátová (5), Muffito - zatuchlá (8), Musaceo - banánová (5), Nocciolato - lískovooříšková (4), Nocino – po vlašských ořeších (2), Pelargoneo - pelergoniová (18), Persicino – broskvová/meruňková (8), Piretico – po zhaslé svíčce (2), Pirino – jablečná/hrušková (11), Prunato – švestková (9), Putrido - hnilobná (12), Rafanoide - ředkvová (20), Rancidioso – žluklá/vosková (7), Resinaceo - pryskyřičná (2), Reubarbarino - rebarborová (9), Russocoriaceo - ? (13), Salmastro - přímořská (14), Saponaceo - mýdlová (2), Solanaceo – po rajčatové nati (2), Spermatico – spermatická (9), Speciato - kořenitá (8), Tabagino - tabáková (2), Tartufato - lanýžová (2), Teobromato – kakaová (5), Terroso - zemní (18), Urinaceo - močová (5), Violaceoiridato - violková (5), Omega - komplexní (7)
Acerrimo - palčivá (17), Acre - ostrá (8), Acre-amaro - hořkopalčivá (5), Amaro - hořká (20), Astringente - svíravá (5), Mite - mírná (2)."

Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 21.11.2018 21:49, chorcheee(m), (Houby)

"Ke každému typu vůně je uvedena řada (většinou 5 až 15) přírodnin, lidských artefaktů či chemikálií, které vůni čtenáři připodobňují. Intenzita vůně je pak u každého druhu na „olfaktometrické škále“ definována jedním až třemi křížky. Každý druh houby je uveden stručným identikitem (makroznaky, biotop/substrát, jedlost/jedovatost/typ otrav, někdy i makrochemické reakce), který v 5 až 10 bodech umožňuje houbu bezpečně identifikovat.
Za touto systematickou částí najdeme 49 stran slovníku vůní a chutí s anglickými ekvivalenty a vyjmenovanými houbovými zástupci (i další, v předchozí části podrobně nezpracované druhy)."

Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 21.11.2018 21:49, chorcheee(m), (Houby)

"Závěrečná kapitola (35 stran) popisuje 79 druhů jedlých, pěstovaných a léčivých hub. Tato kapitola, přestože jistě pro mnohé přínosná, mi přijde na rámec díla napasována poněkud uměle.
Velmi podrobně jsou zpracovány i seznamy literatury a rejstříky. Kupříkladu rejstřík taxonů najdeme hned ve dvou mutacích. Jeden (4 strany) se týká pouze druhů, které jsou podrobně zpracovány ve zmíněné systematické kapitole. Čísla zde neodkazují ke stranám textu, nýbrž k systematickému členění vůní a chutí. Druhý, rozsáhlejší rejstřík (20 stran), odkazuje ke všem druhům v knize zmíněným a reportuje, jak je běžně zvykem, čísla stran. Na přebalu knihy se píše, že celkový počet taxonů, které kniha zmiňuje je 3000!"

Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 21.11.2018 21:49, chorcheee(m), (Houby)

"Z uvedeného je nepopiratelné, že jde o úctyhodné dílo, kterému autor věnoval mnoho času, pečlivosti a lásky. Rád vyzdvihuji jeho ilustrátorskou dovednost a schopnost vyzískat od špičkových fotografů jedny z nejlepších fotografií, které jsou pro mnohé druhy k dispozici možná i celosvětově. Byl bych však špatný kritik, kdybych nenašel něco špatného. Za první nedostatek považuji neprovázanost čichové a chuťové části. V identikitu „čichové části“ se neuvádějí chutě, v „chuťové části“ zase vůně. Navíc členění chutí, jakkoli je z hlediska lidského vnímání nelze diferencovat tak moc jako vůně, by mohlo být podrobnější a počet uvedených hub vyšší. Za druhý nedostatek považuji absenci chemických a fyziologických souvislostí. O tom, které substance způsobují charakteristické smyslové počitky se jistě u hub něco ví. Jako fyziologa by mne ještě více zajímalo, zda tyto působky houbám k něčemu jsou. Proč tolik hub, často dosti nepříbuzných, voní moučně či po anýzu? Jistě lze namítnout, že kniha není pro vědce, nýbrž pro zanícené mykofily. Na druhou stranu uvedu jeden srovnávací příklad české knihy. A taky popularizační. Nebude to Ferda mravenec, jak ukazovalo divadlo Sklep při recenzi Bible , ale Socha & Jegorov: Encyklopedie léčivých hub. Tam jsou chemické působky, farmakologie a historie výzkumu léčivých účinků jednotlivých druhů zpracovány snad až přehnaně vědecky (vzhledem k cílovému čtenáři). Náznak podobného přístupu bych ocenil i zde.
Každopádně knihu všem vřele doporučuji (a ta Italština je jednoduchá, do toho se dostanete, nebojte )".

Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 22.11.2018 18:04, MACEK, (Houby)

To jsi si popracoval

Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 22.11.2018 19:44, Zdeno(m), (Houby)

Zřejmě skvělá kniha, určitě skvělá recenze, radost číst...

Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 22.11.2018 21:02, tomaj, (Houby)

Velice zajímavé, pěkně napsané.

Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 23.11.2018 12:22, Yohaness(m), (Houby)

Zajímavé, díky.

Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 23.11.2018 19:52, basset(m), (Houby)

Autor Riccardo Mazza vydal už dříve dva díly - DIZIONARIO ILLUSTRATO DEI FUNGHI-Riccardo Mazza (Mykonolexikon 1) a dokonce je k dostání v Česku na za nějakých 910 Kč.

Re: Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 23.11.2018 19:56, basset(m), (Houby)

i další díl DIZIONARIO ILLUSTRATO DEI FUNGHI-Riccardo Mazza (Mykolexikon 2) k dostání tamtéž za nějakých 2010 Kč. I ten třetí díl je k dostání za nějakých 1300 Kč.

Re: Re: Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 23.11.2018 20:01, basset(m), (Houby)

Jo a na tom webu je odkazů na "myko" literaturu více. A myslím si, že to autorům dává dost práce .

Re: Re: Re: Re: Re: Gli odori e i sapori dei funghi, 24.11.2018 22:11, chorcheee(m), (Houby)

Ano, vím o tom. Děkuji za osvětu pro ostatní. Itálie je mykologická velmoc...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30