O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 19:40, Hanýžka(m), (O přírodě)

Ahoj, dlouho jsem nic nedávala, nestíhám. Konečně jsem si sedla aspoň k voskovkám a zjistila, že mi foťák vyfotil pěkně hnusné klaunovy zvratky (terminus technicus, prosím, neberte to nijak osobně). Nicméně jednak jsem některé z voskovek viděla poprvé a taky bych na 2 z nich znala názor těch, kdo voskovky přehazují vidlema (Yohaness, Herčus). Tak to dám jako hádanku, třeba to pobaví i někoho dalšího. A dám tam i záludnost, abyste se nenudili.
1. klobouk 4-5cm, foukal vichr z hor, takže jsem ho cítila jako suchý.

Re: Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 19:40, Hanýžka(m), (O přírodě)

2. Jediná malá plodnička, poměrně křehká, jak vidno.
Jinak obdivuji každého, kdo pěkně a bez traviček vyfotí voskovky a nezešílí po focení 3. plodničky. Nám k tomu dulo tak, že mi 2x spadl stativ a Petřík měl namále, aby neuletěl jako drak. Pro mě prvonález.

Re: Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 19:40, Hanýžka(m), (O přírodě)

3. Překvapil mě trs asi 15 plodnic, křehkých, polovina se rozpadala v ruce, klobouky do 22mm. Čekala bych, že budou růst jednotlivě nebo v menších skupinkách. Pro mě prvonález.

Re: Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 19:40, Hanýžka(m), (O přírodě)

4. třeň suchý, velikost do 25 mm. Překvapila dcerka, která nahodila název.

Re: Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 19:40, Hanýžka(m), (O přírodě)

Podobné, na dotek klobouk trošku lepkavější, ale asi vítr, Máchale.

Re: Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 19:40, Hanýžka(m), (O přírodě)

A poslední příspěvek pro tentokrát. Nakonec je pro mě letošek jedním z nejlepších voskovkových roků vůbec - proč, to ukážu i v příštím příspěvku.

Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 20:41, alesjirsa(m), (O přírodě)

Tak to zkusím, abych se dozvěděl, jak moc bídně na tom jsem s voskovkami:

1. Hygrocybe splendidissima
2. Hygrocybe reidii/mucronella
3. Hygrocybe turunda
4. Hygrocybe ceracea
5. Hygrocybe glutinipes (pokud se správně dívám, že je slizká)
6. Mycena adonis

Re: Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 11.11.2018 21:03, chorcheee(m), (O přírodě)

Ty woe, vůbec nevím. Zítra se podívám na rozřešení .

Re: Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 12.11.2018 11:00, Hanýžka(m), (O přírodě)

Ahoj Aleši i všichni ostatní, všechny třeně všech voskovek byly suché, nic nebylo hořké. Jak jsi správně poznal, jedna voněla (až při zavadání), ale ta druhá ne. Záludnost jsi vyřešil skvěle. Zkus to znovu, při více informacích budeš dobrý (a těším se i na vás ostatní).

Re: Re: Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 12.11.2018 17:11, Herčus, (O přírodě)

To jsou mi ale příspěvky
1/ Souhlasím se splendidissimou, jen je znám ještě vybarvenější
2/ Na první pohled mě taky napadla mucronella, ale při druhém pohledu už bych se přikláněk k reidii i když takhle "šupinkatý" klobouk u ní neznám
3/ je mi asi největší záhadou, musel bych to vidět naživo (a kdoví, jestli bych něco vymyslel), ale turunda to podle mě spíš nebude i když jsem jí naživo zatím neviděl. Ten klobouk byl šupinkatý, nebo opršený - působí na mě trochu jetě. Ten našedlý střed klobouku by mohl poukazovat na phaeococcineu, ale tu znám mnohem červenější ve všech částech plodnice, takže bych jí taky vynechal. Postava plodnic je taková divná a nezdá se mi ani, že by to byla cantharellus, ani coccineocrenata. Takže kdybych měl určovat tak mlčím a kdybych si měl tipnout, tak podle mě by to mohla být divná miniata, případně ještě divnější reidii.
4/ bych se nebál označit za ceracea
5/ z fotky bych si myslel, že to bude taky ceracea. Na chlorophanu to má moc připojené lupeny, ale nelze jí vyloučit. Ty lupeny se mohou stát volnějšími až v průběhu růstu - to by chtělo vidět pohled do lupenů starší plodnice. Na glutinipes mi to přijde moc jednobarevně žluté, ta bývá spíš jinak žlutě zbarvená a nevidím "terčík" uprostřed klobouku, takže ta to podle mě z fotky není. A ani na constrictosporu to nesedí.
6/ Mycena adonis - můžu jen souhlasit, ta mi zatím stále uniká, ale aspoň jsem letos viděl na dvou místech M. floridula

Re: Re: Re: Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 12.11.2018 17:31, Hanýžka(m), (O přírodě)

Ahoj Herčusi,
1. souhlas, raduji se z prvonálezu
2. H. mucronella to určitě nebyla, absolutně mírná. H. reidii také ne, tu znám a tato ani nevoněla. Na mě to působilo prvním dojmem jako H. substrangulata, ale zatím jsem ji nenašla. Případně divná H. helobia, ale barva je jiná.
3. H. turunda a tento okruh mi nesedí, navíc mě udivil ten trsovitý růst a velká křehkost. Tady si nejsem jistá ničím a kouknu na mikro - chtěla jsem si to zjednodušit testíkem, ale koukám, že leda houby. :-)
4. souhlas - naživo jednoznačné, H. ceracea
5. souhlas - naživo jednoznačné, H. ceracea
6. ano -M. floridula by se mi také líbila a M. adonis mám poprvé, jsem šťastná jako kloš :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 12.11.2018 17:39, alesjirsa(m), (O přírodě)

Nejdřív jsem si také myslel, že 5 by měla být rovněž ceracea, ale bylo mi divné, že bys za sebou dávala dva stejné druhy a ještě k druhému obrázku toho druhu psala, že je to "něco podobného".

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 12.11.2018 18:03, Herčus, (O přírodě)

1/ raduješ se správně - tohle je pro mě hodně vzácný druh a co vím, tak mám povědomí jen o dvou známých lokalitách, ale mé dostupné kusé informace končí na hranici Čech a Moravy, takže věřím, že někde hodně na východě, ještě než se přehoupne k bratrům Slovákům taky nejspíš někde budou
2/ mucronella má sice podobné barvy, ale měla by mít rýhovaný klobouk. Loni jsem na místě, kde rostlo několik plodnic mucronella našel dvě plodnice, co se od okolo rostoucích lišily akorát tím, že byly malinko robustnější a po ochutnání ani známka po hořkosti. Doposud si je vedu jako sp, ale říkám si, že to nemohlo být nic jiného, než taky mucronella. H. reidii by barevně odpovídala na tu tvou, jen ty šupinky mě matou - a nevidím do lupenů, to to ztěžuje. Reidii znám zatím z 5ti lokalit a moje čichové vjemy mi ne vždy pomůžou, holt někdy jí cítím, někdy ne, takže bych jí zatím nevylučoval. H. substrangulata je pro mě zatím taky fantom, ale představuju si jí jako dvojníka miniaty a od ní jí poznáš podle větších výtrusů. Pokud na místě nálezu bylo vápno, nebo nějaká šance na vyšší pH, dá se ještě uvažovat o H. calciphila, ale nevím, jak to bylo velké.
3/ Trsovitý růst je divný, celý je to nějaký divný, ale fakt největší šance bych dával na tu miniatu i když ty šance nevidím nějak velký

Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 12.11.2018 20:06, Yohaness(m), (O přírodě)

Dostal jsem se k tomu až teď, bohužel. Nicméně by mne zajímalo, kde to bylo a jak vysoko? Popř. jaké bylo podloží?
Jinak já bych (pokud se oprostím od Alešových a Herčusových názorů) tipoval takto:
1. H. splendidissima nebo coccinea.
2. to byla bomba, kdyby šlo o H. salicis-herbaceae... doufám tedy, že jsi byla v Tatrách a okolo rostly vrbičky... :-)
3. H. insipida? - mršiny...
4. H. ceracea
5. H. chlorophana
6. Mycena je jasná... :-)

Re: Re: Re: Voskovky a něco málo jiného, 12.11.2018 21:33, Hanýžka(m), (O přírodě)

2. Tatry to nebyly, sice hranice se Slovenskem, ale jen asi 900 m n. m. Žádné takové malé vrbičky tam určitě nejsou, jen borůvky. :-) H. mucronella to určitě není, mám ji v oku z bohaté lokality nedaleko Mohelna. Nesedí mnoho znaků, nejen chuť. Ale chápu, že fotka není houba v ruce, je to těžší určit. Kouknu pod mikroskop (ale ne zítra, to jedu to terénu), stejně tak na 3.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30