O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Kontrola rosolovce dopadla špatně.Totálně rozrytá skládka,plná kůry s broukem.Snad se vzpamatují,asi je ještě brzo.Zajel jsem na konec zpevněné cesty k potoku.Zase večer,modrá obloha.

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Nahoru nemá cenu chodit,ještě je moc brzo,ale něco se našlo.

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 07.09.2018 16:38, chorcheee(m), (O přírodě)

"Renatka" . Petresi, vím, že Ti jde asi spíše o pocit z pěkné fotografie, než o určení všech nálezů, ale stejně: Když nepíšeš určení u žádných fotografií, je to pro mne (a možná nejen) trochu rozpačitá situace. Nevím co víš, co bys chtěl určit, pokud něco, co by ocenili druzí, kdyby bylo pojmenováno a tak... . Ale jasně, každý má svůj styl a přispívá tu z jiné plejády důvodů...

Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 07.09.2018 19:16, Zdeno(m), (O přírodě)

Nemachruje a pozorně čeká na reakce zdatnějších.
Taky akceptovatelná filosofie. Určitě řadu věcí ví, ale je skromný a nepochybně obohacuje vcelku nepočetné místní publikum, ve fotokroužku je oprávněně za hvězdu. Mnohými zde opovrhované sousedské stránky mají tuhý kořínek,věrné patrioty, často zajímavé příspěvky a několikanásobnou návštěvnost. (Ne, nepřičítám tento stav (jen..) existenci houbařsky netypických fotek...).

Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 07.09.2018 19:39, petras, (O přírodě)

Vidím,že Ti to zase nedá.Bohužel,třebaže sklerózou zatím netrpím,nějak mi ty názvy vypadávají z hlavy.Kdysi jsem se to chtěl naučit víc do hloubky,ale na to bych si musel vytvořit nějaký systém a je taky třeba ty houby vidět.Z většiny drobotiny,kterou fotím,jsem neznal a neviděl skoro nic.Na nějaké větší učení nemám bohužel čas,pořád dělám nejen v lese ale i na baráku a v kuchyni.Taky blížící se sedmdesátka tomu moc nepřidá.Máš pravdu,že mi jde o to,vyfotit co roste a podělit se tady s ostatními.Po těch několika letech tady už většinou tuším,co to je za houby i u ostatních,ale než bych sem dával názvy a nechal si to opravovat,tak raději nepíšu nic.U několika druhů to je většinou jasné a u těch,které bych poznal si musím název někde hledat a to se mi nechce.Další věc je určovat názvy z fotek.O Zdenovi jistě nikdo nepochybuje,že houby pozná a stejně třeba včera toho bylo dost nepřesného.Stejně ten Tvůj plstnateček,zase ten název musím najít,i když jsem ho už dnes hledal pro Houby Morava,by měl být bělochoroš pýchavkovitý v raném stadiu bez chloupků.
Po vyfocení a zveřejnění několika fotek se už k archivu nevracím,ani si ho většinou neprohlížím.Žiji pro nové zítřky.Těším se,co dalšího naroste.Na názvech netrvám,nejsou pro mne důležité.Pokud to vadí,pak je ještě jedna možnost,přestat sem fotky dávat.

Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 07.09.2018 20:25, Zdeno(m), (O přírodě)

Jasná vysvětlení. Co se týká mých znalostí hub, jsou na sestupu, jsem zapomnětlivý, blbě vidím, pletu se více než je zdrávo, taky mne ta sedmdesátka příliš v dobré kondici nezastihla (a lepší to už nebude...). Přesto reaguji, byť blbě a nepřesně, aby houba nezapadla, diskuse se musí vyvolat...

Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 07.09.2018 20:34, petras, (O přírodě)

Zatím tady zdatně fungoval Aleš,nevím,jestli ho to přestalo bavit nebo je ve škole tak vytížený,že názvy nedoplňuje.Důležité je vidět houby,které bych sám nikdy nenašel.Poslední dobou tady moc velký pohyb není,většina nic nedává a komentářů taky moc není.Nemyslím nějak chválit,to není třeba,ale jsem rád za ohlas,který fotka vyvolá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 07.09.2018 22:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Děkuji za reakce!

- Aleš tu podle mne stále je a snaží se pomáhat. Ale to, že ho jednou přestane bavit být tím nejakčnějším, co se určování hub týče, mne nepřekvapuje. Už je prostě jinde, většinu místních předběhl a když tu působí, je to v 99 % případů proto, že chce pomáhat. Tak v 1 % případů ho to i odborně obohacuje, hádám . Je to tak Aleši, že? .

- Zdeno, já vím, že máš ty stránky rád, ale to stálé zdůrazňování návštěvnosti (čtu to tu od Tebe minimálně potřetí) mne už trochu sejří . Jako skutečnost to nemůžu zpochybnit. Ale co to má dokazovat? Skutečná kvalita skoro nikdy nezaujme mainstream. Vezmi si, kolik lidí si dnes pustí Janáčka nebo Čajkovského a kolik nějakou popovou sračku na tři akordy?! Znovu opakuji: Za věcně/odborně a většinou i fotograficky nejhodnotnější považuji z českého trojlístku Houbaření. A jakou má návštěvnost? Nevím, ale hádám, že nejnižší.

- Petrasi, dávej, to víš, že jo. Kdybys kvůli mě přestal dávat fotky, to bych z toho měl asi výčitky. Takto hýbat světem zase fakt nechci .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 08.09.2018 01:19, Včelda, (O přírodě)

trochu se k tomu taky připojím, ale nečekám, že se mnou bude někdo souhlasit. Prostě jen takový názor k věci.
Předem mě zaujala jedna věta - "Skutečná kvalita skoro nikdy nezaujme mainstream." - ona je to trochu otázka. V zásadě s tím souhlasím, ale není to rozhodně pravidlo. Jak se právem říká, v jednoduchosti je síla. Jsou prostě případy, kdy je to tak geniálně jednoduché (ať už se budem bavit o muzice nebo jiných oblastech), že to válcuje ty mnohem "kvalitnější" výtvory. A svým způsobem právem. Mnoho těch extra kvalitních děl je vlastně kvalitní jen pro velice úzkou skupinu znalců/fajnšmekrů/odborníků/pózérů, což bývá jen pouhý zlomek vzorku.
O tom by se ale dalo diskutovat do nekonečna. Každý bude mít na věc trochu jiný názor. Když se budeme bavit o fotkách, jsem například vyloženě fixován na technickou stránku věci. Jakmile vidím foto, kde hapruje vyvážení bílé / ostrost / expozice a podobné záležitosti, dost mi to zkazí dojem. Naopak jsou lidi, kteří tohle vůbec nevnímají nebo nevidí a ti mohou být klidně i nadšeni.
A nemusí se mi to líbit nebo mě to přímo štvát, ale to je tak všechno co s tím nadělám. A rolování kolečkem myši to taky úplně neřeší.
Další věc je přispívání na stránky. Zcela upřímně musím přiznat, že mi Petrasův lavinový styl taky zrovna nesedí. Relativně dlouhé a pravidelné série mnohdy bezejmenných fotek nejsou to, co bych tady hledal. Osobně bych se přimlouval za sebekritický a umírněný přístup, kdy z daných nálezů bude vybráno jen to opravdu nejzajímavější a nejpovedenější. A ideálně ne bezejmenné. Na druhou stranu je mi tohle obecně milejší než střílení jmen od boku a následné opravy od zkušenějších kolegů.
Bylo by krásné, kdyby každý příspěvek představoval nové druhy a zajímavosti ze světa hub a nejlépe v dokonalém fotografickém podání a rozumném dávkování. Ale to je utopie. Nicméně myslím že by nebylo od věci, kdybychom se o to alespoň trochu snažili i za cenu, že tady toho bude o něco méně...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 08.09.2018 08:56, Zdeno(m), (O přírodě)

Vcelku souhlas, zajímavé...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 08.09.2018 08:58, Zdeno(m), (O přírodě)

Také zajímavé, to o tom Houbaření čtu už od Tebe také nejméně potřetí...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 08.09.2018 17:50, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky za Diskusi! Zatím mi nikdo ani nenadává . Včelda je na houby i fotografování velká autorita (i když mne, hajzlík, povícerokráte kritizoval ) tak jsem rád, že napsal podobný pohled, jako já. A Zede, myslím, že teprve podruhé (odemne o Houbareni) .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 08.09.2018 18:05, chorcheee(m), (O přírodě)

A ne, musím uznat, že za to poslední prohlášení bych ruku do ohně nedal. Paměť mám dost selektivní, takže jsem Houbaření pravděpodobně chválil už někdy mnohem dříve. Tedy minimálně třikrát jsi to mohl číst .

Naše stránky jsou veskrze komunitní, je těžké někomu upírat právo přispívat. I když to není špičkový mykolog. Více mne to mrzí na slovenských Nahuby.sk. Tam působí mnoho špičkových (amatérských) mykologů z původního Československa. Diskuse se přesto věnuje téměř výhradně chválení. Pod každým zajímavým nálezem či jen působivou fotografií je 10+ komentářů typu: "Výborný nález, gratuluji!". A až jedenáctý, pokud vůbec, upozorní, že houba není třeba správně určena. To, že vkladatel houbu špatně určí se tam samozřejmě stává výjimečně. Přesto mne překvapuje, že se na to často nepřijde nebo až po mnoha obdivných komentech. Jak jsem tu už psal, asi ve třech případech jsem tam určení rozporoval já. A to houby neumím .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 08.09.2018 19:04, Zdeno(m), (O přírodě)

Já myslím dopředu a tuším, že jsi ještě neřekl poslední slovo...

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Všechno to tam hlídal jeden strážný v důchodu.

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Cestou zpět na starém místě.

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Dopoledne u polských hranic.

Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 07.09.2018 16:32, chorcheee(m), (O přírodě)

Plstnateček severský, řekl bych.

Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:06, petras, (O přírodě)

Návštěva u další taneční skupiny.

Re: Re: Nakoukl jsem pod Šerák, 06.09.2018 22:24, petras, (O přírodě)

Liška se někam schovala.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30