O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

Dotaz k autorským právům, 18.10.2017 20:10, Patrik(m), (O přírodě)

Mám dotaz - odkud wikipedie bere titulní obrázky u taxonů. V životě jsem nic na wikipedii nepřidával a už vůbec si nevzpomínám, že své obrázky - https://cs.wikipedia.org/wiki/Koz%C3%A1k_%C5%A1edohn%C4%9Bd%C3%BD
Vím, že tam může téměř kdokoliv něco přidávat, ale neměla by wikipedie kontrolovat alespoň zdroje fotografií a obrázků z důvodu zákona o ochraně autorských práv?
To, že mám napsané na fotografii již zaniklého webu, že je moje přece ještě nemůže znamenat, že si ji může kdo chce uveřejňovat kde chce ... A to jsem jen náhodně našel svou fotografii, kde je řečeno, že tam takhle nemůžou být "přestěhované" i fotky někoho jiného. No, možná tu teď píšu trochu z cesty, ale to jen proto, že je to trochu v afektu...

Re: Dotaz k autorským právům, 18.10.2017 20:11, Patrik(m), (O přírodě)

odkaz ...

Re: Re: Dotaz k autorským právům, 18.10.2017 20:14, Patrik(m), (O přírodě)

odkaz
Co je moc, to je moc - autor: DarkDundr - vlastní dílo

Re: Re: Re: Dotaz k autorským právům, 18.10.2017 20:22, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak asi to v pořádku není, ale Wikipedia takto bezbřehá občas nejspíše je. Kdyby mé fotografie bez souhlasu uveřejnilo nějaké výdělečné medium, asi bych se ohradil. Lze jistě snadno dosáhnout nejen omluvy, ale také finančního odškodnění. Tady bych asi neřešil a byl bych rád, že je o mé fotografie zájem pro bohulibý účel.

Re: Re: Re: Re: Dotaz k autorským právům, 18.10.2017 20:38, Patrik(m), (O přírodě)

Neříkám, že je to něco vážného, moje jméno na fotce je, takže všichni budou vědět, že jsem to fotil já a né nějaký Darkdundr, zarazilo mě však, že "jen tak" můžou objevit bez souhlasu autora fotografie i na wikipedii, jako by se nic nedělo. Já sám bych si cizí fotografie nedovolil dávat nikde jinde, než do školních prezentací pro vnitroškolní prezentování, a to jen velmi vzácně, když zrovna nemám svoji.

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k autorským právům, 18.10.2017 21:11, basset(m), (O přírodě)

Wikipedia je editovatelná kýmkoli a mám pocit, že si na žádná pravidla nehraje a nechává to plně na autorovi příspěvku. Klidně můžeš vznést dotaz přímo na ten odkaz k fotce pro DarkDundr. Pochybuji, že Ti odpoví.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k autorským právům, 18.10.2017 21:18, Patrik(m), (O přírodě)

No, zkoušel jsem to smazat - nějak mi to nešlo...Asi to můžou jen registrovaní...

Re: Dotaz k autorským právům, 19.10.2017 13:00, Tori(m), (O přírodě)

Přidala jsem info do diskuse k té wiki stránce ( odkaz), snad se ti časem ozve některý ze správců. Mezitím se rozmysli, jestli chceš obrázek stáhnout, anebo ho tam nechat a doplnit informaci o autorství a datu vytvoření fotky.

Re: Re: Dotaz k autorským právům, 19.10.2017 20:46, Patrik(m), (O přírodě)

Díky...

Informace k autorským právům, 19.10.2017 13:35, OJJ, (O přírodě)

Dobrý den, jsem správce cs.wiki a zprávu jsem zaregistroval. Nejprve, Wikipedie ani Wikimedia Commons (sesterský projekt, na který jsou nahrávány fotografie) nemohou autorská práva samozřejmě porušovat, zároveň si tam také nemůže napsat kdo chce, co chce, jak si mnoho lidi myslí (informace musí být podpořeny zdroji, vandalismy jsou obvykle rychle mazány). Wikipedie i Commons si tedy hraje na hodně pravidel. Skrze patrolu je likvidováno většina nepravostí, přesto však sem tam nějaká podobná věc unikne. Obrázek jsem tímto navrhl na Commons na rychlé smazání a omlouvám se jménem projektů za potíže.

Velmi smutné nicméně je, že si většina lidí dělá z AP holubník. Setkávám se s tím denně.

Re: Informace k autorským právům, 19.10.2017 13:41, OJJ, (O přírodě)

Smazáno

Re: Re: Informace k autorským právům, 19.10.2017 18:51, chorcheee(m), (O přírodě)

Vida...

Re: Re: Informace k autorským právům, 19.10.2017 20:43, Patrik(m), (O přírodě)

Díky za ujasnění, jak jsem však již psal, nic se nestalo, spíše mě to velmi zarazilo, ve výsledku by si spíše většina myslela, že ten Dark jsem já. Navíc mnohem horší jsou lidi, kteří se ještě snaží copyright odstranit např ořezem a následně to považují za vlastní. Wikipedie se jinak, co se obsahu informací týká dost zlepšila, i přes to se však pořád stává, že tam občas i v dost věrohodně odborném textu narazím na dezinformaci - příklad mě však právě nenapadá... Snad to někdy lidi omrzí a přestanou zneužívat poskytnuté možnosti on-line ukládání dat psaním a prováděním nesmyslů.

Re: Re: Re: Informace k autorským právům, 20.10.2017 08:13, OJJ, (O přírodě)

Díky, taky jsem rád, že se to vyjasnilo, i když jde spíše o problém na Commons (uložiště obrázků, odkud jsou přidávány do Wikipedie). Porušování AP mohou projekt velmi poškodit. A na druhou stranu, vykrádány jsou texty i z Wikipedie...

Zlepšení spíš moc nevidím, některé lidi baví kazit práci druhých ať už nesmysly nebo lživými informacemi. Obojí ale podchycují filtry, takže to lze procházet.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30