O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

PR Coufavá, 10.09.2017 22:44, Hanýžka(m), (O přírodě)

Ahoj, dám pár fotek z PR Coufavá. V jinak naprosto suchém lese chodilo asi třicet mykologů v rámci exkurze brněnské mykologické konference. Já a Tori jsme se ale rozhodly pro bahnitý potok a byly jsme odměněny čerstvými houbami. Tori mi určila tuto houbu, snad jsem ji přiřadila k fotce dobře, proto raději jen latina, ať si nezafixujete špatné jméno - Adelphella babingtonii (Berk. & Br.) Pfister, Matočec & I.Kušan.

Re: PR Coufavá, 10.09.2017 23:01, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak už ne Pachyella babingtonii?

Re: Re: PR Coufavá, 11.09.2017 10:45, Tori(m), (O přírodě)

Podle DNA studie Pezizaceae (Hansen et al, 2005) to vycházelo mimo Pachyella, spíš sousední větev k Boudiera. O 3 roky později to Pfister et al. oddělili do samostatného rodu. Kromě DNA to má podporu i v morfologii: jednodušší stavba plodnice, než u většiny druhů Pachyella; odlišné parafýzy (u Adelphella bimorfní - část s hnědým pigmentem, část se světlolomnými vakuolami, zatímco u Pachyella jsou jen ty první); chybí palisádovitá vrstva chlupů v gelu, která je na povrchu druhů Pachyella; ve výtrusech jsou u Pachyella spp. jen 2 velké tuk. kapky, zatímco u Adelphella okolo nich ještě spousta drobných; odlišné barvení některých struktur v kongočerveni... Připadá mi to dost opodstatněné, navíc Pfister se bochníčkovitými houbami zabývá už asi 40 let. Možná se tím i vysvětluje, proč Adelphella roste tak často na detritu a na zemi (je příbuzná s terestrickou Boudierou), zatímco Pachyella jen výjimečně.
Teď koukám, že dokonce i Index Fungorum tu novou kombinaci zná a preferuje, neuvěřitelné.

Re: Re: Re: PR Coufavá, 11.09.2017 13:42, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky!

Re: PR Coufavá, 10.09.2017 22:44, Hanýžka(m), (O přírodě)

Kosmatku jelení mi také určila Tori, i když jsem se už předem bála, že to zase bude ona, už mě ta potvora začíná nudit.

Re: PR Coufavá, 10.09.2017 22:44, Hanýžka(m), (O přírodě)

Pak jsem se přesunula k dalšímu potoku V PR Jelení skok, čerstvé houby k tomu přesvědčily i mého šéfa. Tam mě potěšila štítovka zlatová.

Re: Re: PR Coufavá, 10.09.2017 23:07, chorcheee(m), (O přírodě)

Tedy syn. žlutozelenavá, že? jméno zlatová jsem nikdy neslyšel (ani Hagara ho nezná), tak jsem musel pogooglit .

Re: Re: Re: PR Coufavá, 11.09.2017 08:39, Zdeno(m), (O přírodě)

Vidíš, já už ano, dokonce na vlastní zahradě...

Re: Re: Re: Re: PR Coufavá, 11.09.2017 13:41, Hanýžka(m), (O přírodě)

Teoreticky by měla být štítovka žlutozelenavá být Pluteus luteovirens Rea. Ta se v současné době považuje za synonymum pro houbu dříve zvanou Pluteus chrysophaeus, ale právě tu Pluteus luteovirens autor taxonu Rea vydělil jako samostatný druh podle bílého třebě a žlutozelené barvy klobouku. P. chrysophaeus v pojetí Vellingy může mít těch barev více, hnědé tóny klobouku spolu se žlutými a olivovými, třeň někdy žlutohnědý atp., ovšem molekulárně to zatímvychází stejně, prostě je barevně variabilní. Justo v tom ovšem udělal pěkný binčus, když dal přednost obrázku před popisem P. chrysophaeus. Obrázek je dost nešťastný a neodpovídá popisu, v podstatě by na něm mohl být P. romellii, takže naše houba nyní nemá vlastně jméno - tedy má, ale Justo ji slučuje s americkým P. chrysophlebius a to se mi moc nelíbí, zatím máme výsledky malinko odlišné. Tak uvidíme, jak to dopadne, dělám na tom.

Re: Re: Re: Re: Re: PR Coufavá, 11.09.2017 13:57, chorcheee(m), (O přírodě)

Taktéž děkuji.

Re: PR Coufavá, 10.09.2017 22:44, Hanýžka(m), (O přírodě)

A štítovka vločkatá.

Re: PR Coufavá, 10.09.2017 22:44, Hanýžka(m), (O přírodě)

Vláďa Antonín zase našel kosmatku černoplstnatou Scutellinia nigrohirtula (Svr.) Le Gal. Také ji určila naše šikovná Tori, které moc děkuji za určení i za milou společnost. Nedáš bedlu z knihovny?

Re: Re: PR Coufavá, 10.09.2017 23:13, chorcheee(m), (O přírodě)

Tedy Hani, to jsi mi s Coufavou vyvolala vzpomínky. Když jsem byl v Brně, naučil jsem se tam všechny základní dřevomilky. Na ty je to tam opravdu dobré a těžko říci proč. Není to žádný starý prales ani přírodě blízký les, ale "jen" poměrně recentní skládka mrtvého dřeva. Když se tam na základě mého chvalozpěvu vypravili lichenologové, koukali na mne po návratu zle. Prý to tam stálo za (to slovní spojení tady nemůžu snad ani napsat ).

A jestlipak jste tam potvrdili bělotroudnatce iberijského, kterého jsem tam před 2 roky našel?

Re: Re: Re: PR Coufavá, 11.09.2017 13:46, Hanýžka(m), (O přírodě)

Věděla jsem, Chorchee, že se chytíš. Myslím, že ho potvrdil Janek Běťák. Vzácných dřevomilek od tam mají hodně a zdá se, že to nebude tak úplně nepůvodní les, minimálně houby se tam zachovaly dost dobré. A co mě potěšilo, potvrdila jsem na Coufavé penízovku troudní - Callistosporium pinicola - opět ale nemám pěkné foto, za které bych od tebe nedostala sprda, byly to 2 malé mrňky, které se skoro nedaly vydolovat z malé dutiny v trouchnivějícím dřevě.

Re: Re: PR Coufavá, 11.09.2017 07:06, soucekp, (O přírodě)

Moc pěkný . A už teď se těším na tu knihovní bedlu


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30