O houbách

Ryzec syrovinka
Lactarius volemus (Fr.) Fr.

Založil: fáfa(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: občasné | Upravit

Ryzec syrovinka
Autor fotografie: fáfa

Období růstu: červenec - říjen

Klobouk

je 50-200mm široký, polokulovitý, v dospělosti prohloubený až nálevkovitý, s okrajem hladkým, v mládí podvinutým. Pokožka je žlutooranžová až oranžově ryšavá, vzácněji až temně červenohnědá, v mládí spíše jednobarevná, v dospělosti při okrajích světlejší, matná, suchá, jemně sametová, zejména v mládí hrbolkatá, za sucha obvykle soustředně i paprsčitě rozpraskávající.

Hymenofor

lupeny jsou dosti husté 4-8mm vysoké, ke třeni přirostlé až sbíhavé, krémové, později okrové s oranžovým nádechem, na poraněných místech zahnědlé(rezavé).

Třeň

je 50-120mm dlouhý a 15-25mm široký, válcovitý až trochu kyjovitý, v tónech klobouku nebo světlejší, poraněním hnědnoucí.

Dužnina

je pevná, bělavá až krémová, po chvíli účinkem uvolněného mléka hnědnoucí. Pach je nápadně slanečkový, chuť mírná. Mléko za optimálního počasí velmi hojné, bílé, lepkavé, ve styku s dužinou, ale i samotné postupně hnědnoucí.

Mikroskopické znaky

Výtrusný prach je bílý, výtrusy jsou bezbarvé, s amyloidní, bradavčitou ornamentikou, kulovité 8-10μm velké.

Biotop

Roste pod jehličnatými i listnatými stromy, nejčastěji však v borovo-smrkových kulturních lesích na lehčích půdách v pahorkatině i v podhůří.

Kdy roste

červenec až říjen

Možnost záměny

Zaměnit ji můžeme s některými palčivými ryzci, např. s ryzcem ryšavým [Lactarius rufus (SCOP. ex FR. ) FR. ], který bývá menší, měkčí, s ostrým hrbolkem uprostřed klobouku a hlavně s bílým, ostře palčivým mlékem (bývá považován za slabě jedovatý), nebo s ryzcem hnědým [Lactarius helvus (FR. ) FR. ], který je okrově hnědý a má uprostřed klobouku oblý hrb a vodnaté nahořklé mléko. Je možno ji zaměnit i s ryzcem dubovým [Lactarius quietus (SCOP. ex. FR. ) FR. ], který roste pod duby. nepálí, ale zvlášť chutný není. Je také měkčí a jeho hnědá barva má růžový nádech.

Další zajímavosti a postřehy

Chutná výtečně, zejména osolená a opečená na ohni nebo na plotně. Vynikající je smažená na tuku (oleji) s kmínem. Pro osobitou chuť a tuhou dužninu se méně hodí pro další běžné kuchyňské úpravy. Někdy se požívá syrová (což já dělám ihned v lese. . poz. aut. ). Výhodou je, že plodnice vyrůstají i za teplého suchého počasí, tehdy ale mají v dužině málo mléka. Jméno má od toho, že se dříve konzumovala také syrová.

Vědecká/lidová synonyma

Agaricus ichoratus Batsch
Agaricus lactifluus L.
Agaricus volemus Fr.
Lactarius ichoratus (Batsch) Fr.
Lactarius lactifluus (L. ) Quél.
Lactarius oedematopus (Scop. ) Fr.
Lactarius volemus subsp. oedematopus (Fr. ) Sacc.
Lactarius volemus var. oedematopus (Fr. ) Fr.
Lactarius volemus var. subrugatus Neuhoff
Lactifluus ichoratus (Batsch) Kuntze
Kravařka
Kravírka
Mleč
Mlíkovka
Mlíkařka
Pančavka
Serůvka
Syrovátka
Šiškovec
Štědrá houba

Význam

Je to jedlá, velmi oblíbená houba.

Literatura a zdroje

Houby-česká encyklopedie 2003 str. 301
Velký fotoatlas hub Aut. T. Papoušek 2010 str. 398
Houby Aut. Hagara, Antonín, Baier 1999 str. 331


  • Klobouk

  • Hymenofor


+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30